Поред низа повољности које ЈКП "Букуља" Аранђеловац нуди својим корисницима услуга и даље постоји велики број потрошача који према ЈКП-у имају велика дуговања, због чега смо нерадо принуђени да организујемо акције утужења и искључења на главној водоводној линији, што укључује и укидање водоводног прикључка потрошача са заосталим дуговањем за воду коју испоручујемо из градског водовода.

С обзиром да овакве непопуларне мере никоме нису у интересу, јер додатно повећавају трошкове и непријатност, позивамо све потрошаче општине Аранђеловац који имају заостала дуговања према ЈКП „Букуља“ на измирење својих обавеза уз могућност склапања репрограма на заостала дуговања.

За договор око измирења предметног дуга потрошачи се могу обратити у дирекцији ЈКП „Букуља“, канцеларија бр 7, код референта по утуженим предметима, како би постигли договор о начину измирења својих друговања. У току је и акција склапања репрограма за велике дужнике у којој ће предметни дуг моћи да се отплаћују на већи број рата- до 5 година.

Поред акција искључења дужника са заосталим дуговањем, организују са појачаним интензитетом и акције искључења нелегалних прикључака.

Једна од активности којом се баве у РЈ Продаја је провера нелегалних прикључака на водоводну мрежу у општини Аранђеловац и њихово увођење у легалн систем.

У већини случаја овакви прикључци су последица искључења дужника из система водоснабдевања који решавају проблем самосталним прикључењем на водоводну мрежу. За такве „дивље“ прикључке нудимо договор о начину плаћања дуга према ЈКП-а уз легализацију прикључка и подсећамо да је крађа воде озбиљно кривично дело, а такође, угрожава цео водоводни систем.

Уколико наш позив на сарадњу није довољан бићемо приморани да овакве потрошаче искључимо из система водоснабдевања на главној водоводној линији и против њих поднесемо кривичну пријаву за крађу воде и угрожавање безбедности водоснабдевања грађана.

Сви водени екосистеми(језера, акумулације), па тако и наше акумулације Гараши и Букуља, пролазе кроз процес еутрофикације- старења. Постају оптерећени и презасићени органским материјама. Овај процес природног старења језера, по правилу, је спор процес. Међутим, у условима загађене животне средине, која је најчешће изазвана људским немаром, тај процес постаје значајно убрзан. Процес еутрофикације, такође, убрзавају и остаци биљног и животињског света. Листопадно дрвеће које се налази у приобаљу наших акомулација, такође, убрзава овај процес. Лишће се таложи и распада па додатно доприноси смањењу кисеоника у води. На природни процес не можемо утицати. На људски фактор можемо. Оно што ми можемо да контролишемо, и радимо на томе, је контролисано препумпавање воде са реке Качер у акумулацију Гараши.

Врло је важно да знамо да вода из реке може да садржи високе концентрације соли азота и фосфора, органске материје, а то додатно оптерећује воду гарашког језера. У претходном периоду вода је била доброг квалитета. Претпостављамо да је то због сушног периода и малог спирања пољопривредног земљишта у речни слив.

Имајући у виду све наведене чињенице за оптерећење воде језера Гараши, као и сушни период претходних година, језеро постаје плиће. Низак водостај омогућава више светлости воденој маси, што уз обиље органске материје, нитрата и фосфата ствара идеалне услове за фотосинтезу и бујање фитоплактона, за нас назанимљивије врсте модрозелених алги(цијанобактерија). У акумулацији Гараши, као и другим језерима, њихова концентрација зависи од сезонских, а некада чак и дневних услова. Из тог разлога важно је вршити стални мониторинг, који ми и спроводимо.

Поштовани потрошачи,

У години иза нас имали смо пуно потешкоћа, али смо успели да одржимо стабилност у водоснабдевању и квалитету пијаће воде. То нам је омогућило савремено Постројење за прераду воде којим се наш град може похвалити. Такође, и рад запослених на Постројењу који врше двадесетчетворочасовни мониторинг воде која иде ка вашим домовима.

У години пред нама трудићемо се да одржимо квалитет и редовност у снабдевању пијаћом водом. Година ће бити тешка, због мале количине падавина у предходном периоду и ниског водостаја на нашим акумулацијама. Зато апелујемо на рационалну потрошњу и редовност плаћања наших услуга.

Помоћ ЈКП „Букуља“ за угоститеље општине Аранђеловац

2020. година била је година борбе са опасним вирусом који је са собом однео многе животе како у земљи тако и у свету. Била је то година тешких мера која је угрозила како домаћу тако и комплетну светску економију. Борба са COVID19 се и даље наставља, због чега морамо бити одговорни и сви помагати једни другима.

И ЈКП „Букуља“ имала је пуно проблема у претходној години, нових задатака и великих трошкова, али ипак, без обзира на све, руководство ЈКП-а на челу са Надзорним одбором и подршком локалне самоуправе, поред значајних попуста које је до сада пружало редовним платишама, породицама са троје и више малолетне деце и социјално угроженим категоријама, одлучило је да нашим суграђанима који се баве угоститељством изађе у сусрет и помогне, колико је то могуће, сада када им је помоћ најпотребнија.

Према новој Одлуци сви угоститељи од 11.01.2021. – 20.01.2021. могу поднети захтев да се у наредна 3 месеца ослободе услуге плаћања чистоће свог објекта уз могућност продужења ове олакшице, а утрошена количина воде за тај период фактурише са попустом од 50%, односно, према актуелним ценама за физичка лица.